Honden uit onze regio
Uiteraard is Stichting Dierenasiel Tiel een Nederlandse organisatie die altijd de belangen van Nederlandse dieren uit onze regio zal behartigen. In de basis hebben de dieren uit onze eigen regio daarom de prioriteit en zullen we altijd ruimte houden in het asiel om deze dieren te kunnen opvangen, verzorgen en herplaatsen. Zwerfhonden en afstandshonden uit onze regio horen altijd bij ons terecht te kunnen en deze verantwoordelijkheid nemen wij zeer serieus.
Honden van buiten onze regio
Niet altijd zit het asiel vol. We hebben een maximaal aantal plekken voor honden en indien we bijvoorbeeld slechts de helft van deze plekken bezet hebben, is er de optie om dieren van een ander asiel uit een andere regio of dieren vanuit het buitenland over te laten komen en bij ons te huisvesten en herplaatsen. Voor het over laten komen van honden uit het buitenland hebben we een vaste overeenkomst met een Brits-Nederlandse organisatie gevestigd in Zuid-Spanje genaamd PAWS (lokaal bekend onder de naam PAWS-PATAS). Wij hebben frequent contact met de werknemers van dit asiel, zijn bekend met hun hoge kwaliteitsstandaard, en werken al tientallen jaren nauw samen met de organisatie. We verwijzen u voor meer informatie graag door naar de website: https://paws-patas.org/
De keuze voor het over laten komen van honden uit Zuid-Spanje kan wellicht vragen bij u opwekken. Er zitten natuurlijk veel honden in asielen.... toch?
De laatste tijd zien we een algemene afname in asielhonden in Nederland en ook een afname in de verschillende soorten honden die in asielen terecht komen. Zodoende staan er bij ons en collega-asielen regelmatig een behoorlijk aantal hondenhokken leeg. De enige honden die dan over blijven en vaak ook langere tijd in het asiel doorbrengen zijn over het algemeen grotere honden, herder- en stafford-kruisingen en honden met gedragsproblemen. Allemaal honden waarvoor we helaas weinig reacties krijgen of honden die in verband met gedragsproblemen niet zomaar ergens geplaatst kunnen worden.
Ondertussen zien we dat er veel vraag is naar kleinere honden en gezinshonden en er is dus een mismatch tussen de honden die we in het asiel hebben zitten en de honden waar mensen naar op zoek zijn. Veel Spaanse asielen krijgen daarentegen enorme aantallen kleinere, jongere en voor gezinnen geschikte honden binnen, waar in Nederland zo veel mensen naar op zoek zijn. In Spanje kent nog altijd erg veel zwefhonden en er worden met regelmaat jonge pups en teefjes met pups voor het asielhek gedumpt. Het zijn liefdevolle, fijne hondjes met een zacht karakter die, indien ze in Spanje blijven, niet allemaal snel geplaatst kunnen worden. Door honden uit Spanje hier te plaatsen, indien we de mogelijkheid hebben, kunnen we Spaanse asielen ontlasten en tegelijkertijd Nederlandse families aan een lief en goed passend familielid helpen
PAWS-PATAS is een Spaans asiel dat word gerund door twee beroepskrachten en wordt daarbij ondersteund door vrijwilligers van verschillende nationaliteiten. Ze krijgen praktische ondersteuning van PAWS-Nederland. Het asiel kent hoge kwaliteitseisen en voert, net als Stichting Dierenasiel Tiel, een non-euthanasiebeleid. Het is om deze redenen dat we al jaren een goed partnerschap met PAWS-PATAS hebben.
Ze zijn voorstander van het neutraliseren van dieren en hebben net als wij het doel om het zwerfdierenprobleem daarmee in de toekomst te verminderen. PAWS ontvangt weinig ondersteuning van
de Spaanse overheid en moeten rondkomen van giften, donaties en plaatsingsgelden. PAWS-Nederland is voor ons het directe aanspreekpunt en bemiddelt de plaatsingen en het transport van dieren naar
Nederland.
Ons asiel neemt alleen honden op uit Spanje als er voldoende hokken leeg staan. De honden die naar ons toekomen zijn vaak kleinere wat jongere honden. Veel Spaanse honden zijn gewend met andere honden in roedels te leven en zijn daardoor erg hondsociaal. Uiteraard moeten ze wennen aan het leven in Nederland, met de geluiden van ons verkeer, de drukte en het wandelen aan de lijn. Ze kennen niet altijd al commando's, maar leren deze doorgaans erg snel. Al met al zijn Spaanse honden lieve honden met een zachtaardig en leergierig karakter, wat ze perfect maakt voor gezinnen of als eerste hond.
PAWS-PATAS draagt de kosten voor de vaccinaties, het chippen en de neutralisatie, evenals voor de eerste veterinaire checks en het transport naar Nederland. Stichting Dierenasiel Tiel draagt een deel van het door haar ontvangen plaatsingsgeld direct over aan het Spaanse asiel. Zowel PAWS-PATAS als Stichting Dierenasiel Tiel, moeten elk dubbeltje omkeren om deze hondjes een prachtig thuis te kunnen geven. Financiële steun is dus broodnodig en van harte welkom!
De honden worden in Spanje, voor vertrek naar Nederland,gecheckt door een dierenarts. Ze worden
gevaccineerd, ontvlooid, ontwormd en gechipt. Als de leeftijd het toelaat worden ze ook geneutraliseerd. Bovendien worden er kort voor vertrek, bloedtesten gedaan, om te kijken of de dieren niet besmet zijn met ziektes die in Spanje regelmatig voorkomen (Leishmaniose, Ehrlichiose en Babesia)
Buitenlandse honden hebben in het algemeen veel minder genetische defecten dan Nederlandse honden, doordat vrijwel alle Spaanse honden kruisingen/bastaard-mixen zijn. De bovengenoemde besmettelijke hondenziektes verdienen echter wel aandacht.Deze worden overgedragen door insecten of parasieten die vooral in landen rondom de Middellandse Zee actief zijn. De meeste van deze aandoeningen zijn in Nederland niet overdraagbaar van hond op hond, of van hond op mens, omdat we de insect of parasiet die nodig is voor het overbrengen hier niet hebben. Wel kan de hond zelf er uiteraard last aan ondervinden en daardoor worden de bloedtesten, het liefst zo kort mogelijk voor vertrek, uitgevoerd. Indien de honden goedgekeurd zijn door de dierenarts en de bloedtesten uitwijzen dat ze geen besmettelijke dierziekte met zich meedragen zijn ze helemaal klaar om naar Nederland te komen
Kort na aankomst in ons dierenasiel worden de hondjes door onze dierenarts nogmaals onderzocht, om er zeker van te zijn dat we de toekomstige eigenaar met de hond naar huis kunnen laten gaan.